Glömt lösenordet? Klicka här.

Information

01. september 2017

Design är nyckeln till en bättre arbetsmiljö och patientsäkerhet

Design handlar inte bara om estetik. Precis som med Q-Flow™ kan designen också vara avgörande för att lösa ett visst problem.

Finland är ett land med historiska designframgångar. Designmästare som Alvar Aalto och Maija Isola banade vägen för dagens finländska designers, som konkurrerar på nationell och global nivå. Ändå skiljer sig dagens designer mycket från de på 50- och 60-talet.

“Finsk design i dag handlar inte bara om konkreta produkter,” förklarar Pekka Kumpula från Seos Design. “Vi använder design på olika sätt. Det handlar också om service och om själva upplevelsen.”

Att designa är en fin upplevelse

Kumpula var den kreativa chefen bakom Merivaaras nya operationslampa Q-Flow™. Det finska teamet som skapade Q-Flow™ har inte bara vunnit inhemska designtävlingar som Fennia Prize Grand Prix utan också internationella tävlingar som Red Dot.

“Även om vi är mycket stolta över dessa priser designade vi Q-Flow™ för användarna och patienterna,” säger Jyrki Nieminen, Merivaaras utvecklingschef. “Finsk design är funktionell”, fortsätter han. “Vi tar bort allt onödigt och formar sedan det till vad den behövs till, ett vackert objekt. Det var så vi gjorde med Q-Flow™.

Nieminen påpekar att Q-Flow™ är enkel att ta till sig eftersom operationssalens personal slipper oroa sig för komplicerad utrustning. Lampan har utformats för att vara enkel att använda. Belysningen ger utmärkt färgåtergivning, särskilt i återgivning av rött och hudfärg och ger en nästan perfekt återgivning av andra färger i spektrumet. Q-Flow™ innehåller även dynamisk skuggreducering för att ge optimalt ljus i alla förhållanden, även med objekt i vägen. Allt detta handlar om att skapa en bättre arbetsmiljö för sjuksköterskor och kirurger så att de kan koncentrera sig på sitt jobb.

Fokusera på människan

“Vi fokuserar på människan”, precis som Kumpula säger, och anledningen till att alla befinner sig i en operationssal är för människan på operationsbordet: patienten. Den mest iögonfallande designfunktionen hos Q-Flow™ är hur den förbättrar patientsäkerheten.

Sjukhusrelaterade infektioner är ett stort globalt problem. Traditionella lampor kan skapa luftturbulens och dra till sig mikrober direkt in i operationsområdet. Utformningen av Q-Flow™ minskar turbulensintensiteten och optimerar luftflödet. Om du vill se en demonstrationsvideo av hur det fungerar, ta en titt på Q-Flows röktest.

“Jag hade en vision om något som liknande Q-Flow™ för många år sedan,” säger Nieminen. “När vi till sist arbetade med utformningen av lampan kände jag mig så entusiastisk. Vi hade en sådan positiv energi. När vi idag hör vilken bra feedback vi får från sjuksköterskor och läkare inser jag att vår design inte bara har förbättrat patientsäkerheten utan också har gynnat vårdpersonalens professionella yrkesliv.”

Om du vill lära dig mer om hur operationslampan Q-Flow™ kan förbättra din arbetsmiljö och öka patientens säkerhet, ring oss gärna.

Frågor:

Jyrki Nieminen, utvecklingschef

Mobil +358 40 843 9755

E-post: förnamn.efternamn@merivaara.com