Glömt lösenordet? Klicka här.

Information

10. maj 2019

Lojer köper Merivaara sjukhussängar

Sastamala-baserad sjukhusutrustningstillverkare Lojer Oy förvärvar Lahtis-baserade sjukvårdsteknikföretag Merivaara Oy sjukhussängverksamhet. Det överenskomna avtalet omfattar Merivaaras sjukhus och undersökningsbäddar, britsar och förlossningssängar. När avtalet är klart kommer Lojer att bli Skandinaviens största sjukhusbäddstillverkare. Merivaara kommer fortsättningsvis att fokusera på att utveckla världsomspännande operationssals lösningar som operationsstyrsystem, operationslampor och bord samt nyckelfärdiga operationssystemlösningar.

Omsättningen för den affärsverksamhet som förvärvas är cirka 9 miljoner euro. Avtalet kommer att se Lojer ta över Merivaaras sjukhusbäddsverksamhet i Finland, Sverige och Norge, samt förvärva en betydande IPR-portfölj och många produktregistreringar runt om i världen. 28 anställda i Merivaara-koncernen flyttar till Lojer i Finland och Norge. Tillverkningen av sjukhussängar fortsätter som tidigare i Lahtis, Finland, där Lojer redan har annan verksamhet. Lojer har rätt att använda produktnamn relaterade till Merivaaras sjukhussängar i fyra år.

"Genom denna affär stärker Merivaara sin ställning som teknologisk ledare inom operationsalar. Under de senaste åren har vi fokuserat på omfattande lösningar för operationssalar och utveckling av produkter och system för att öka produktiviteten, till exempel vår internationellt belönade operationslampa. Vi har också satsat stort på att utveckla våra banbrytande operationsbord, en produktkategori som vi planerar att ytterligare stärka internationellt under det här året, säger Merivaaras verkställande direktör Jari Kaija.

Lojers strategi stärkt och produktutbud kompletteras

Genom affärsavtalet kommer Lojer att förvärva Merivaaras förlossningssängar, spädbarnssäng och juniorsängar, vuxen sjukhussängar och vårdbäddar. Lojers eget sortiment har länge inkluderat sjukhussängar samt arbetsbord, provbord och behandlingsbord. "Detta förvärv passar vår strategi väldigt bra, och den inköpta portföljen kompletterar vårt sortiment utmärkt. När avtalet är slutfört kommer vi att kunna erbjuda produkter från födsel till äldreomsorg. Vi kommer även att förvärva en betydande katalog över underhålls- och reservdelar, vilket kommer att stärka vår serviceverksamhet i Finland och övriga nordiska länder, säger Lojers verkställande direktör Ville Laine.

Över ett århundrade gamla företag uppskattar finsk kvalitet Både Merivaara och Lojer anser att det är oerhört viktigt att upprätthålla verksamheten i Finland. "Båda företagen har mer än hundra års historia inom industriproduktionen i Finland. Vi är stolta över att vara finländska och stolta över finska industrin, och mycket glada att vi genom detta affärsavtal kommer att vara kvar i Finland. Det är en glädje att tjäna världens lyckligaste nation med världens bästa vårdutrustning och -tjänster", sammanfattar Jari Kaija och Ville Laine. 

Mer information:

Jari Kaija, verkställande direktör, Merivaara Oy, tel. +358 41 7100 490, jari.kaija@merivaara.com

Ville Laine, verkställande direktör, Lojer Oy, tel. +358 10 830 6715, ville.laine@lojer.com

Merivaara Oy

Merivaara Group är ledande inom intuitiv vårdteknologi och industriell design, där kirurgrumslösningar är ett nyckelfokus och tillväxtområde. Företaget grundades 1901, och med sina metallbäddar förbättrades sjukhushygienen signifikant. Idag förbättrar Merivaaras programvara, utrustning och tjänster patientsäkerhet och ökar kvaliteten och effektiviteten av operationer på ledande internationella sjukhus. Företaget är verksamt i mer än 120 länder. Merivaara Q-Flow ™ operationslampa vann Red Dot Award och Fennia Prize Grand Prix 2017. www.merivaara.com

Lojer Oy

Lojer-koncernen är den största tillverkaren och livscykelleverantören av medicinsk och hälsovårdsprodukter och den ledande säljaren av sjukgymnastikutrustning och tillbehör i Norden. Företaget tillverkar produkter som sjukhusbäddar, operationsbord, undersökningsbord och behandlingsbord i egna lokaler i Sastamala och Kempele, Finland. Företaget grundades 1919 och sysselsätter cirka 150 personer och är Finlands främsta arbetsgivare inom sitt område. Gruppomsättningen är cirka 29 miljoner euro före denna affär och cirka 38 miljoner euro när affären är klar. Mer än 60% av företagets produktion exporteras, och cirka 95% av bolagets driftstabeller exporteras. I koncernen ingår även säljbolag i Sverige, Norge och Ryssland. www.lojer.com