Glömt lösenordet? Klicka här.

Information

15. november 2016

Merivaaras nya operationslampa Q-Flow kan minska risken för sjukhusinfektioner

Merivaaras operationslampa Q-Flow™ förbättrar arbetsmiljön i operationsrummet och minskar dessutom risken för infektioner.

Merivaaras nya Q-Flow är ett stort steg framåt från de traditionella operationslamporna. Q-Flow är designad och tillverkad i Finland och har utvecklats för att uppfylla de behov som ett modernt kirurgteam kräver. Den erbjuder flera förbättrade funktioner men även nya innovationer.

"Jag anser att det här är en av de bästa operationslamporna i världen", säger CEO Markku Aherto. "Vi är mycket glada över den här fantastiska produkten."

Lampan ger en exceptionell färgåtergivning, särskilt i röda nyanser och hudnyanser. Det här gör produkten lämplig för en mängd olika kirurgiska ingrepp, som t.ex. invärtes kirurgi eller plastikkirurgi. Q-Flows ljus ger en mycket uppskattad djupkänsla samt en dynamisk hinderkompensering. När kirurgen står böjd över patienten kompenserar sensorer de skymda lysdioder med minskade skuggor som följd.

Lampan har dessutom sterila intuitiva kontroller. Q-Flow-lampans har intuitiv användarinstruktioner som aktiveras genom led på operationsbordet, vilket gör att kirurgen inte behöver titta upp.

"När vi utvecklade Q-Flow lät vi kirurger, narkosläkare och sjuksköterskor komma med förslag och synpunkter", fortsätter Aherto. "De är mycket positiva till slutresultatet."

En av de mest banbrytande funktionerna är lampans hygieniska förutsättningar. Standardlampor i operationsrum skapar en turbulens i luften liknande en flygplansvinge som drar till sig partiklar i luften precis över patienten. Merivaaras designers har format Q-Flow som två koncentriska cirklar med öppna utrymmen emellan. Detta förbättrar det laminära luftflödet och leder till en steril miljö och minskad infektionsrisk. Standardvärden för turbulensintensitet bör ligga under 37,5 % men Q-Flow kan skryta med 15,9 % enligt standarden DIN 1946-4:2008.

Q-Flow tillhör Merivaaras koncept Fluent™, som optimerar operationsrummens. I konceptet ingår ett intuitivt användargränssnitt som fungerar med en mängd olika enheter, som Q-Flow, operationsbord och ett integrerat operationssystem. Ett operationsrum har ofta utrustning med olika användargränssnitt. Med Merivaara Fluent har varje enhet samma användargränssnitt. Detta gör att vårdpersonalen kan koncentrera sig på patienten i stället för att lära sig hur alla enheter ska användas.

"Hela Q-Flow:s utformning och teknologi är finsk", avslutar Aherto. "Finsk vårdteknologi har ett mycket gott rykte i världen. Jag är stolt över att kunna erbjuda världen något som bidrar till Finlands goda rykte."

Den nya operationslampan Q-Flow förevisas på Medica 2016 i Tyskland och kommer ut på marknaden i december.