Glömt lösenordet? Klicka här.

Information

19. januari 2017

Merivaaras operationslampa Q-Flow får Fennia Prize Grand Prix i industriell design

Det finländska hälsoteknikföretaget Merivaara Oy:s operationssalslampa Q-Flow som är designad och tillverkad i Finland har vunnit en av de största utmärkelserna på designområdet i Finland, Fennia Prize Grand Prix. Lampan visas upp för allmänheten vid en öppen prisutställning 20.1–12.2.2017, och därefter reser lampan vidare till Arctic Design Week i Rovaniemi.

Enligt juryn vann lampan pga. kombinationen av högteknologi och design som ger klara fördelar för slutanvändare och patienter. Produkten är en väl testad visionär på den mycket konkurrensutsatta internationella marknaden.

Merivaara har sedan många år använt sig av design i sin produktutveckling. I designen av Q-Flow deltog förutom Merivaaras eget produktutvecklingsteam ett antal finländska specialistföretag, bland annat designbyrån Seos Design och Halton Oy, som specialiserat sig på ventilationslösningar för krävande lokaler.

”Lampan är utformad för att luften ska kunna strömma fritt genom lampan. Den oönskade turbulensen som ökar mängden skadliga partiklar minskar, och det är lättare att hålla operationsområdet sterilt. Allt onödigt har tagits bort, och det finns inga springor och hål som är svåra att rengöra. Användargränssnittet är en lättanvänd pekskärm, som är designad för att samverka tillsammans med företagets övriga produkter både till utseende och funktion”, säger Seos Designs kreativa direktör Pekka Kumpula. ”Dessutom anpassar lampan ljusjusteringarna till operationsbordet, så operationspersonalen behöver inte lyfta blicken från patienten och arbetsergonomin blir bättre.”

Q-Flow ingår i operationssalskonceptet Merivaara Fluent, som omfattar intelligenta lösningar för operationssalar. Konceptets centrala del är ett intuitivt gränssnitt för hantering av funktioner och utrustning i operationssalen samt bildanalys, vilket hjälper personalen att koncentrera sig på patienten. Q-Flow-lampans användbarhet och utformning har finslipats tillsammans med flera kirurger.

”I början av processen tog vi fram den mest optimala formen på lampan med hjälp av tredimensionella flödessimuleringar. Vi testade den donutformade prototypen vid en simulerad operation i vår demonstrationslokal för intelligenta operationssalslösningar. Salen ställdes i ordning för att efterlikna en verklig operationssituation. På det sättet fick vi tydlig bild av hur luftströmmarna rör sig omkring en traditionellt designad lampa och den nya lampan. Det är en avsevärd skillnad", säger Merivaaras produktutvecklingsdirektör Jyrki Nieminen.

Fennia Prize är en av de största designtävlingarna i Finland. Den arrangeras av Design Forum Finland, Fennia-koncernen, arbetspensionsbolaget Elo och Patent- och registerstyrelsen. Tävlingsjuryn bestod av Antti Kuljukka, Fennia, Ramia Mazé, Aalto-universitetet, Anna Lauttamus-Kauppila, Patent- och registerstyrelsen, Sami Niemelä, Nordkapp, Jani Niipola, Kauppalehti, Antti Salminen, Tekes, Piritta Winqvist, LINK Design and Development samt Petteri Kolinen, Design Forum Finland. Fennia Prize 2017 ingår i programmet för jubileumsåret Finland 100 år.

Mer information:

  • produktutvecklingsdirektör Jyrki Nieminen, tel. +358 40 843 9755
  • Email: fornamn.efternamn@merivaara.com