Glömt lösenordet? Klicka här.

Information

25. juni 2018

Rengöringen skall reducera infektionsrisken i driftstaterner

Luftburna partiklar i Operationsrummet utgör en risk för patienterna, så vi arbetar hårt för att kontrollera renligheten av luft i Operationsrummet.

Ingen vill bli sjukare efter ett sjukhusbesök, därför lägger vi stor vikt på att minimera infektioner som uppkommer i samband med sjukhusbesök. Patienterna är dessutom särskilt utsatt i operationsrummet.

Hälso- och sjukvårdspersonal är idag duktiga på att sterilisera sin omgivning och utrustning, men de är också den främsta källan till luftburna föroreningar. Hudavlagringar och andra partiklar från personalen - eller från patienter – är ofta orsaken till infektioner.

Detta beaktades när Halton och Merivaara gick ihop för att utveckla Q-Flow- operationslampor. Merivaara är expert på OR-utrustning, och Halton är expert på OR-ventilation, så det var en perfekt match.

Håll det rent med Q-Flow

Ventilationssystem i ett operationsrum levererar normalt sett ren luft från taket. Luften strömmar ner över patienten och transporterar bort partiklar och gaser till ett filter. En stor operationslampa fungerar som den bakre vingen på en Formel 1-bil, vilket orsakar ett område med turbulens över patienten.

"Luftflödet ovanifrån träffar lampan och skapar ett område med lågt tryck strax under lampan, vilket bidrar till att partiklar cirkulerar över patienten. Vi konstruerade Q-Flow som två koncentriska cirklar med öppna ytor däremellan vilket gör att luften kan strömma genom lampan och därigenom undvika denna oönskade effekt ", säger Jyrki Nieminen, Merivaaras forsknings- och utvecklingschef.

Det var kul att arbeta med Halton på att utveckla denna toppmoderna belysningslösning som garanterar en säkrare arbetsmiljö. Med hjälp av avancerade CFD-simuleringar kom vi fram till en optimal design, och den verkliga användningen av Q-Flow har bekräftat det, fortsätter Nieminen.

Olika teatrar; olika behov

Vi ville skapa så bra förutsättningar som möjligt för patienter och för personalen, vilket innebar att vi utvecklade en operationslampa med allra bästa ljus, samt som minimerar störningar av luftflöden och temperaturer. Detta innebär även att vi minimerar risken för luftburna partiklar som ökar risken för infektioner.

Haltons Vita OR Space luftflödessystem för operationssalar är utformade för att skapa en ultralätt driftsmiljö som kan användas för högriskoperationer. Filtersystemen tar bort 99,995 procent av även de minsta luftburna partiklarna.

Olika operativa teatrar, eller till och med olika patientprocedurer, har olika behov. Rent luftflöde kan tillhandahållas för hela operationsutrymmet, en definierad zon med den traditionella laminära flödesprincipen, eller kanske en liten cell, såsom ett sår-område eller som instrumentbord. Trots att behoven skiljer sig är målet alltid detsamma: att minimera risken för luftburna partiklar som kan bidra till infektioner. 

Inoroom: en komplett lösning

När du kombinerar Merivaaras system och armaturer med Haltons ventilationslösningar, samt Hermetels renrum, får du en innovativ operationsstationslösning som vi kallar Inoroom.

Vi har redan levererat flertalet nyckelfärdiga Inoroom lösningar till kunder, som uppskattar att använda en leverantör i en turn-key -solution. Inoroom leveransen består av renrumskonstruktioner, ventilation, elsystem samt OpenOR (Integrationslösning) som innehåller smarta kontroller.

Till detta erbjuder Merivaara även medicintekniska produkter som pendlar, handfat,dörrar, operationsbord med mycket mera. Planering, installation, systemvalidering och användarutbildning ingår naturligtvis.

Vårt partnerskap för att tillhandahålla de bästa OR-lösningarna och minimera risken för infektioner orsakade av luftburna partiklar är redan igång och vi ser fram emot vårt fortsatta arbete tillsammans i framtiden. Om du är intresserad av att lära dig mer hur vi kan hjälpa till att minska risken för infektion i operativa teatrar, vänligen ring oss.

MER INFORMATION: 

Jyrki Nieminen, Forsknings- och utvecklingschef, Merivaara Corp.
Tel. +358 40 849 9755
Email: jyrki.nieminen@merivaara.com