Glömt lösenordet? Klicka här.

Effektivitet och arbetssäkerhet vid underhåll av sängar och bårar

Merivaara levererade sängliftar från det tyska företaget Bergerhof Maschinenbau till Åbo stad sommaren 2015.Den ena sängliften är flyttbar och den andra fast monterad. Pasi Hiltunen är driftchef för tekniskt underhåll vid Åbo stads välfärdssektor och är mycket nöjd med inköpen. Arbetsergonomin har förbättrats betydligt och effektiviteten i arbetet har ökat till en högre nivå.

Sjukfrånvaron har minskat efter att sängliftarna anskaffades. Tidigare hade arbetstagarna problem med axlarna, men nu har de problemen försvunnit. Förr hade man inget konsekvent sätt att underhålla sängarna, de fälldes ned eller lyftes mot väggen. Sängarna blev skadade av hanteringen och fick repor. Tidigare krävdes det två personer för att underhålla en säng och underhållet upphörde under semesterperioden. Sängliftarna medför att underhållet kan göras av en enda person. Det möjliggör effektivt underhåll även under semestrarna. Dessutom går arbetet dubbelt så fort med sänglift. 

”Den flyttbara sängliften är ett utmärkt arbetsredskap på alla våra verk­-samhetspunkter. Grabbarna tar med sig liften i skåpbilen och transporterar den till olika enheter på verksamhetspunkterna", berättar Pasi Hiltunen.

Merivaara, Bergerhof, Turun kaupunki, ergonomia, sänkynostin, työturvallisuus, mukavuus, huolto

Specialyrkesman Markku Hiltunen har tyckt mycket om sängvändaren. ”Nu har jag inte ont i ryggen längre”, säger han. Sängliften har förbättrat arbetsergonomin och minskat sjukfrånvaron.

Merivaara, Bergerhof, Turun kaupunki, ergonomia, sänkynostin, työturvallisuus, mukavuus, huolto

“Merivaara har skött det hela på bästa tänkbara sätt. Leveranserna har gått mycket bättre än jag kunde förvänta mig. Liftarna är verkligen stadiga, det ser man redan på utsidan” säger Pasi Hiltunen.

Ladda ner storyn i pdf format >>