Glömt lösenordet? Klicka här.

OpenOR vald till att integrera apparatur i operationssalar

Dolomiti Sport Clinic är en privat vårdklinik som ligger mitt i det vackra landskapet av Dolomiti bergen i Italien. Byggandet av kliniken anförtroddes åt "Ospital" en förgrening av Dimensione Group. Dimensione hanterade konstruktion och byggprocessen, samt inköpen av den senaste tekniken för att utrusta den nya kliniken, detta inkluderade Merivaaras banbrytande OpenOR lösning för bildhantering och fjärrkonsultation.

Dolomiti Sport Clinic specialiserar inom idrottsmedicin i Ortisei och fungerar som en helt privat öppenvårdsmottagning och rehabiliteringsanläggning. Kliniken använder sig av den allra senaste tekniken inom bildgivande diagnostik såsom MRI, CT scanners, C-båge, m fl. Dess kirurgiska avdelning består av två operationssalar.

Det tillvägagångssätt som inspirerade utformningen och byggandet av den nya kliniken bygger på att det ska vara användarvänlighet, effektivit och säkert. För att uppnå dessa mål krävs högkvalitativa lösningar för att få en bra balans mellan låga kostnader och stora fördelar. Hjärtat i hela kliniken kretsar kring de två operationssalarna, så det mesta av fokus ägnades åt dessa områden under byggskedet.

Operationssalarna kan enkelt anpassas till nya behov eftersom man använt utrustning som kan uppgraderas som väggpaneler, övervakning och bildhanteringssystem.

Video-och bildhantering i ett enda system

För att förbättra effektiviteten av operationssalarna är dessa utrustade med ett integrerande system för hantering av bild och video under operation. Detta system är mycket användarvänligt och består av en öppenstruktur, känd som "OpenOR", tillverkad av Merivaara. Styrenheten är placerad inuti väggen och användargränssnittet, en 24'' pekskärm installeras på en upphängd mekanisk arm.

Från användargränssnittet är det möjligt att importera patient data från PACS antingen via nätverk eller med USB, vilket gör det möjligt att samla all patientinformation under samma patient ID. Efter genomgången operation skickas bilder och video med patientinformation till klinikens PACS via DICOM protokoll. Video och bilder kommer från flera olika källor exempelvis lampkamera, rumskamera, C-bågar och endoskopisk utrustning. Även en display av operationsdatorns skärm kan vissas på OpenOR monitorn, vilket gör det enkelt att dela information ut från datorn, då det kan spridas till de anslutna monitorerna i rummet.

Som en skräddarsydd lösning är OpenOR pekskärm ansluten till ett tangentbord, vilket gör det möjligt att i operationssalen ersätta operationsrumsdatorn med OpenOR. Kirurg teamet kan då navigera igenom klinikens IT system för att exempelvis sprida information och bilder till anslutna monitorer i operationssalen.

Snabb och enkel telemedicin

OpenOR möjliggör enkelt telemedicin och fjärrkonsultation på distans i realtid via en enkel internet-anslutning via klinikens nätverk.

"Jag är inte på kliniken varje dag, men operationssalens personal kan aktivera anslutningen och bjuda in mig för fjärr konsultation. Vi kan då verbalt interagera, och jag kan se bilder av verksamheten i realtid, med hjälp av vilken dator som helst med webbläsare och en anslutning till klinikens nätverk.

Under hela varaktigheten av operationen, kan foton och videoklipp sparas i vår patient datasystem. Detta är mycket bekvämt och hjälper oss att öka effektiviteten och förbättra patientsäkerheten ", säger Dr Arnold Gurdin, klinikchef.

Tight samarbete under projektet

Dimensione group har med sina egna designers och personal en lång erfarenhet av byggprojekt och har stått för en stor del av specialiserade byggen.

”Tillsammans med kliniken definierades behoven för hanteringen av bilder och video, och hittade den perfekta passformen i Merivaaras OpenOR. Tack vare sitt leverantörs oberoende med ett öppet arkitektur system kan annan utrustning i operationssalen integreras, vilket har varit mycket uppskattat av kliniken ägare”, Säger Claudio Majavacca, Teknisk chef på Dimensione.

Under installations fasen samarbetade Dimensione med Merivaaras INTEGRA team. Till att få OpenOR systemet på plats, samarbetet sköttes både på plats och via fjärranslutningar. När programvaran är installerad kan uppdatering och tekniskt assistans göras på distans. Installationsfasen av OpenOR tog bara ett par veckor, och integrationen ett par månader. Användarutbildningen behövdes knappt då klinikens personal lärde sig systemet självmant på korttid.

”Vi valde ett enda företag, Dimensione, att göra design och integration, eftersom de är erfarna och kunniga nog till att välja den utrustningen vi önskade, från olika tillverkare. Integrationen av alla system och medicinska apparaturer gick perfect, och vi kunde öppna verksamheten i tid innan högsäsong för skidåkning började,” Dr Gurdin fortsätter,” och OpenOR är så otroligt enkelt att använda!”

Logo of Dolimiti Sport Clinic in Italy

Relaterade produkter